Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

петак, 9. мај 2014.

Римски стручњак Интровињи: Свет ћути о прогону хришћана


Марш због ћутања у Грацу – Интровињи: „Хришћани су данас најпрогоњенија група у свету, али се о томе најмање говори“.
Шеф италијанске полудржавне Опсерваторије за верске слободе и бивши известилац ОЕБС-а Масимо Интровињи у среду увече на скупу у Грацу критиковао је медијско ћутање о прогону хришћана у многим деловима света. Интровињи ће до петка учествовати у маршу ћутања „Хришћанске солидарности“ (CSI- Аустрија) и на вечерњим дискусијама CSI-ја; у петак ће у Бечу у маршу учествовати и кардинал Кристоф Шенбурн са Митрополитом Арсениијем Кардамакисом (састанак код Опере у 17 часова).
Хришћани су тренутно најпрогоњенија група у свету, али о томе се „мало говори“, тврди италијански социолог. Он говори о 105.000 жртава годишње. Ове бројке се често не објављују, „јер су много досадне“.  О убицама се радо не говори, „јер су моћни и опасни, неки од њих имају нуклеарно оружје, други имају нафту, а има и оних који купују наше производе или хартије  од нашег јавног дуга“.
У великом броју прогонитељи су муслимански фундаменталисти; „свакако нису сви муслимански фундаменталисти, нити сви фундаменталисти убијају хришћане; можда њих само ограничени број дискриминише хришћане“, каже Интровињи, „али екстремни фундаменталисти  погубе сваке године на хиљаде хришћана“.
Научник је подсетио на недавне масакре у Нигерији: тамо је фундаменталистичка исламистичка терористичка група Боко Харам  убила 10.000  хришћана у последњих дванаест година. Али то утиче и на друге земље: у Индонезији ученици – и то углавном девојке – нападнути су и убијени само зато што су похађали католичку школу. „И други многи примери могли би се овде навести, од Сомалије до Малија“, каже Интровињи.
Међу државе у којима се ово дешава, спадају и Северна Кореја и Кина. „Упркос наглим економским успесима, у Кини  не постоји верска слобода“. У индијској држави Ориса и у Сри Ланки  екстремни фундаменталистички следбеници источних религија, „који су по себи слободни и толерантни“, надахнути  политичким национализмом,  убијају хришћане – „да, они чак спаљују жива тела“.
Интровињи је указао и на дискриминацију хришћана у Европи:  "Постоје многобројни случајеви културне нетолеранције, дискриминације у закону и акти насиља мотивисани мржњом. Зацело не тако многобројни као у Азији или Африци, па ипак о њима треба размислити, као што показују скврнављење цркве монаха лазариста пре неки дан у Бечу и других аустријских богомоља, или убиство сестре Лауре Минети у Италији 2000. године."
Поводом  платформе CSI, „Солидарност са прогоњеним хришћанима“ и платформе католичких удружења која су организовала маршеве због ћутања, председник Средњошколске антимонополске уније (МКВ) Хелмут Кукачка поднео је у четвртак  програм од шест тачака за верске слободе и људска права: већа улога ЕУ поводом прогоњених хришћана; одобрење пуних верских слобода у исламским земљама; придобијање  аустријских муслимана за циљ верских слобода у исламским земљама; посвећеност Савезне владе програму верских слобода; скретање пажње на дискриминацију хришћана у законодавству земаља ЕУ; наглашавање слободног исповедања вере.
 „Свакодневно смо сведоци колико је драматична ситуација на Блиском истоку где се хришћани налазе између два фронта. Огромне су реке избеглица, нарочито из Сирије и Ирака; тачно половина хришћана напустили су своје огњиште. Међутим, хришћани морају живети и убудуће на Блиском истоку и овде имати перспективу. Тамо је колевка хришћанства, овде су одржани први црквени сабори хришћани били присутни на много времена пре доласка ислама у 7. веку,“ истакао је Кукачка.
Извор: Катпрес

http://www.spc.rs/sr/rimski_struchnjak_introvinji_svet_tshuti_o_progonu_hrishtshana

Нема коментара:

Постави коментар