Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

среда, 21. август 2013.

Демохришћани Ангеле Меркел желе поново војну обавезу?

БЕРЛИН – У немачкој влади расте забринутост због способности за ангажман Бундесвера и дискутује се о поновном увођењу војне обавезе, пише немачки таблиод „Билд”, наводећи да број добровољаца у Бундесверу драматично пада.
„За осигурање способности за војне ангажмане, мора се ставити на проверу одлука о крају укидања војне обавезе”, рекао је члан председништва Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Кристијан Балдауф, нагласивши да Бундесвер и социјалне службе морају остати потпуно спремне за ангажман.
И бивши министар одбране Франц-Јозеф Јунг, такође из ЦДУ, канцелара Ангеле Меркел критиковао је одлуку о укидању, односно, повлачењу војне обавезе.
„Са мном одлука о повлачењу војне обавезе не би никада била донета”, рекао је Јунг, али и оценио да би сада, две године после те одлуке, било погрешно мењати закон и предложио да се сачека, средњорочно гледано, како ће се развијати ситуација у вези са бројним стањем Бундесвера.
Из редова социјалдемократа је, пре две године, критикована одлука о повлачењу, односно, суспензији војне обавезе, уз оцену да реформа Бундесвера, која подразумевана повлачење војне обавезе од 1. јула 2011. није добро припремљена и да је стављена под непотребан притисак времена.
Немачка влада је крајем 2010. године донела одлуку о укидању војне обавезе од 1. јула 2011. године и поставила смернице о смањењу трупа Бундесвера са садашњих 240.000 на до 185.000 војника.
Војна обавеза која је у Немачкој постојала дуже од 50 година може, међутим, бити аутоматски обновљена, између осталог, у случају напетости и одбране земље, а ова реформа је највећа од свих, пред којима се Бундесвер налази.
Танјуг
објављено: 20/08/2013

Нема коментара:

Постави коментар