Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

понедељак, 22. април 2013.

Декларација вредности Хришћанског друштвеног покрета „Благородна Русија"

ДЕКЛАРАЦИЈА ВРЕДНОСТИ
ХРИШЋАНСКОГ ДРУШТВЕНОГ ПОКРЕТА (ХОД)
„БЛАГОРОДНА РУСИЈА“
Ми, учесници ХОД „Благородна Русија" тврдимо да Хришћанство открива истинити смисао живота човека, то је повезивање Царства Небеског и због тога усвајање заповести Јеванђеља, које нам је дао наш Господ, наш Исус Христос, треба да лежи у основи свих поступака човека.
У савременом руском друштву неопходно је учврстити духовно-моралне идеале и вредности Хришћанства, у коме уникалност човекове личности, бића створеног од Бога по својој слици и прилици, не подлеже сумњи, а људско достојанство га не омаловажава. Подршка тврдњи у животу руског друштва, у међусобним и друштвеним односима система хришћанских вредности је циљ нашег покрета.
Ми, хришћани, који живимо како у Руској Федерацији, тако и ван ње, тврдимо да су се Руска држава и руска култура у току многих векова формирале под утицајем Православља, историјски од Православља су неодвојиве, а сама Православна вера је основа традиционалне културе руског народа.
Ми, такође сматрамо, да многобројност религија, култура, традиција, световних погледа на свет, иницијатива, друштвених облика представља богатство Русије.
Ми, позивамо земљаке, искрено заинтересоване за духовно обнављање наше Домовине, на уједињење, на спровођење друштвених реформи и решавање социјално-економских задатака, који стоје пред нашим друштвом
Хришћански друштвени покрет „Благородна Русија“ отворен је за представнике свих других религија, а такође атеисте тј. за све који имају веру у будућност Русије. Ми изјављујемо да смо спремни за сарадњу са свим партијама, друштвеним организацијама, религијским општинама Русије који као и ми поштују следеће вредности:
• Човек је личност, лик и слика Божија. Вишим циљем људског живота у његовом друштвеном тумачењу сматра се служење народу, својој Домовини, целом човечанству.
• Човек, његов живот, слобода, воља и достојанство су највеће земаљске вредности. Право на живот, слободу говора, слободу избора и слободу изражавања воље су основна и најважнија права човека и морају бити загарантована свакоме.
• Живот (и рад) човека, друштва и државе треба да буду базиране на хришћанским моралним нормама, које су у својој суштини јединствена гаранција поштовања права и слободе самих људи, без притисака других.
• Институција породице и брака тражи сталну бригу државе и друштва са циљем учвршћивања брачне везе као и везе између жене и мушкарца, спречавање развода и абортуса путем спровођења образовних програма и програма помоћи породицама са много деце и сиромашним породицама.
• Извори формирања духовних квалитета човека и духовних основа друштва су хришћанско - моралне норме, а такође васпитање и добро образовање сваког члана друштва узимајући у обзир националне традиције и историјске корене.
• Државна власт треба да буде образована од стране друштва на изборним основама и принципима права народа од најнижих до највиших инстанци.Она треба да делује заједно са органима локалног самоуправљања и да представља сам по себи избалансирани систем. Друштво не треба да се меша у лични човеков живот, у оне сфере људског бића, у којима људи могу самостално да решавају своје животне проблеме и задатке.
• Друштво и држава су обавезни да граде и подржавају једнаке основне услове за остваривање, развој и реализацију сваком човеку, његових могућности, способности, склоности и животног задатка. Држава треба да постоји због човека, а не човек због државе. Људи који имају природне или стечене мане и недостатке и нису способни за рад, треба да буду издржавани од друштва и државе.
• Циљ економског развоја је благодет сваког члана друштва. Основа економског развоја друштва је социјално оријентисана и избалансирана тржишна привреда. Држава је дужна да подржава све облике приватног и корпоративног предузетништва узимајући у обзир опште друштвене интересе, разрешења свих постојећих конфликата и супротности у корист целокупног друштва.
• Сваки човек, друштво и држава носе одговорност за очување религиозног и међунационалног мира и слоге и искорењивање неморалних појава у друштву и држави.
• Руска држава не може бити изолована или издвојена у савременом свету. Стварање разумне и умерене политике после инеграције Руске Федерације у светске економске и политичке организације треба да се ослања на интересе руског народа. Русија треба да заузме достојно место у светском друштву, доприносећи општој благодети у светском поретку.
Ми, учесници Хришћанско друштвеног покрета „Благородна Русија“ молимо се за Русију и наш народ. Ми позивамо све Русе да активно делују у духовном и моралном оздрављењу наше земље, самореализацији личности човека и остваривању друштвених идеала.
ХОД „Благородна Русија“ 18.7.2011.
Превод са руског: Љиљана Бурсаћ

Нема коментара:

Постави коментар