Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

уторак, 30. октобар 2018.

Ангела Меркел одлази са чела странке, неће се више кандидовати за канцеларку

Немачка канцеларка и шефица ЦДУ Ангела Меркел изјавила је у Берлину да је ово њен последњи мандат на месту канцелара, да се неће поново кандидовати за шефа странке, нити за посланика ЦДУ у Бундестагу.


 Меркелова је, на конференцији за новинаре након избора у Хесену, рекла и да се неће кандидовати ни за једну политичку функцију након истека канцеларског мандата 2021. године.


"Време је да окренемо нови лист", рекла је Ангела Меркел у седишту ЦДУ. "Нећу се кандидовати за председника ЦДУ на наредној скупштини странке у децембру. Овај четврти мандат на челу немачке владе је последњи пут да сам канцеларка", навела је Меркелова.
Како је додала, неће се кандидовати за канцеларку на изборима 2021. године, ни за посланичко место у Бундестагу.
"Такође не планирам да обављам било какве друге политичке функције", истакла је Меркелова на ванредној конференцији за штампу после лоших резултата ЦДУ на изборима за покрајину Хесен.
С друге стране, нагласила је да је до истека мандата спремна да обавља дужност канцеларке.
"Иако и даље стојим иза свог става да је храбро али и добро да шеф странке води и владу, мислим да је време да омогућим својој партији да са новим руководством може да се припрема за време после мене. Мислим да су овако веће шансе него што су ризици", сматра Меркелова.
Рекла је да жели овим да омогући странци нове успехе, уз очување државно-политичког деловања.
"Разочаравајући резултати у Хесену"
Констатовала је да су бројке из Хесена разочаравајуће и тешке, како за ЦДУ у Хесену, тако и на савезном нивоу.
"Иако су то били само покрајински избори, изван сумње је да би наши пријатељи у Хесену остварили бољи резултат да није било негативног утицаја са савезног нивоа", подвукла је канцеларка.
Рекла је да жали што грађани нису препознали одличан рад црно-зелене владе и Хесену, али је додала да њега странка очигледно није могла да увери грађане да за њу гласају.
Нагласила је да се после тих избора у Хесену, као и претходно у Баварској, не може једноставно прећи на дневни ред, те је неопходно стање подробно анализирати.
Одлазак Меркелове са конференције
Одлазак Меркелове са конференције
"Желим да јучерашње изборе узмемо као повод да све проверимо и анализирамо шта је речено и урађено од савезних избора. Тај период разматрања може бити шанса за ЦДУ, али и ЦСУ и СПД, све демократске странке, да размотре шта служи јединству и миру у земљи", рекла је Меркелова.
Додала је да, иако не може бити крива за све, иако носи велики одговорност као канцеларка, како за успех, тако и неуспех, очигледно је грађани криве за много ствари, па је то сигнал да више не може овако даље.
Истакла је да је увек желела да достојанствено носи функције, али и на тај начин да их напусти, те подвукла да је част водити државу.
Меркелова је подвукла да је добро размислила који допринос може дати за Немачку и своју странку.
"Већ 18 година сам председница ЦДУ и 13 година канцеларка. Када сам 30. мај 2005. јавно саопштила кандидатуру за канцеларку, рекла сам да желим да служим Немачкој. Служити Немачкој и грађанима је национално и међународно гледано изазовни задатак. Захвална сам што то тако дуго могу да радим, али сам исто тако и раније рекла да нисам рођена као канцеларка", поручила је Меркелова.
Заменик председника ЦДУ и премијер покрајине Хесен Фолкер Буфије рекао је да је одлука Меркелове веома важна и исправна.
"Та одлука омогућава ЦДУ нове шансе које ћемо садржајно и новим стилом паметно искористити", најавио је Бувије.


Меркелова је додала да постоји много земаља у којима добро функционише када владајућом партијом и владом не председава иста особа.
Ројтерс подсећа да је Ангела Меркел на челу демохришћана од 2000. године и оцењује да ће њеним одрицањем од председничке функције започети трка за наследника и на месту немачког канцелара.
Блумберг јавља да је одмах након објављивања ове вести у Берлину забележен пад евра на берзи.
Гласачи су, после Баварске, казнили ЦДУ и њихове коалиционе партнере, и на јучерашњим изборима у Хесену, због вишемесечних међусобних трвења.
У међувремену је Ројтерс јавио да је бивши лидер парламентарне групе Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и њене сестринсе баварске партије Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) Фридрих Мерц спреман да се кандидује за председника ЦДУ.
Мерц није једини кандидат пошто и генерална секретарка ЦДУ Анегрет Крамп-Каренбауер жели да наследи Ангелу Меркел, рекли су Ројтерсу партијски извори.
Кандидатуру је истакао и немачки министар здравља Јенс Шпан, иначе критичар Ангеле Меркел. 

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/3304084/angela-merkel-odlazi-sa-cela-stranke.html

Нема коментара:

Постави коментар