Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

среда, 10. јул 2013.

Православци највише угрожени на Косову, Кипру и Сирији


Aleksandar Čotrić, potpredsednik SPO 












Православци су највише угрожени на Косову, Кипру и Сирији и њихов број се стално смањује, закључено је на заседању Интерпарламентарне скупштине православља (ИСП), које је одржано недавно у Атини.
Члан Секретаријата Интерпарламентарне скупштине православља и посланик у Скупштини Србије Александар Чотрић рекао је да се у закључцима наводи да се број православних верника широм света стално смањује, као и територија на којој живе.
Чотрић је навео да ће чланови Интерпарламентарне скупштине православља формирати групу која ће да проучи све аспекте случаја архиепископа охридског Јована, који је осуђен у Скопљу, као и да ће представници тог тела доћи у октобру у Србију на прославу Миланског едикта.
Он је рекао за „Данас“ да је на заседању у Атини од тридесетак чланица Интерпарламентарне скупштине православља само њих 13 потписало декларацију која позива на јачање улоге православља у савременом свету, превладавање националних и религијских разлика, заштиту националних и верских мањина и сарадњу међу парламентима.
На константацију да је Србија једина земља са Балкана која је потписала Декларацију, а да то нису учинили представници Црне Горе и БиХ, који су присуствовали скупштини, Чотрић је рекао да они ниси имали подршку председника својих парламената.
„Ранко Кривокапић, председник Скупштине Црне Горе, није дозволио својим представницима да је потпишу с образложењем да она може да повреди осећања муслимана и католика који живе у Црној Гори. То је апсурдно, јер ИСП има одличну сарадњу са исламским организацијама и организацијама других вероисповести“, додао је Чотрић.
Он је навео да чињеница да су ту декларацију потписали представници Либана, где већином живе муслимани, као и Јордана и Палестине, говори у прилог томе да у тексту нема ничег спорног.
http://www.spo.rs/vest.php?id=653

Нема коментара:

Постави коментар